Konfliktusrendezés

Vitás kérdések kezelése

Konfliktusrendezés

A Proford szakmai egyesület, nem hatóság, ezért nem szeretne vitás szakmai kérdésekben döntőbíróként fellépni. Ugyanakkor a tagjaink számára fontos, hogy legyen olyan fórum, ahol a vitás kérdések rendezhetők, ezért a hozzánk fordulóknak minden ilyen esetben mediációs megoldást javasolunk, legyen szó fordításszolgáltatók egymás közti konfliktusáról, szabadúszó fordítók és irodák vitájáról, vagy egy fordításszolgáltató és egy végfelhasználó nézeteltéréséről.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden egyes eset megoldása más és más lehet. Ennek megfelelően a mediációs folyamat során kialakuló esetleges megoldás a két fél saját eredménye, így az eredmény, vagy közösen meghozott döntés nem a Proford hivatalos álláspontját jeleníti meg, ugyanakkor, ha a felek úgy gondolják, hogy a megoldás publikálása a szakma javára szolgálhat, azokat szívesen közzétesszük.

A mediációról

A legtöbben tartunk a konfliktusoktól, legyen szó akár magánéletről, akár az üzleti szféráról. Annak ellenére van ez így, hogy mindannyian tudjuk: a véleménykülönbségek elkerülhetetlenek. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a konfliktus megoldása adott esetben pozitív eredményekkel is zárulhat, ráadásul az összes fél és a szakma számára is. A játékelméletből ismert win-win szituáció eléréséhez arra van szükség, hogy jó előre fektessük le a vita lefolyásának szabályait, és hogy legyen egy független, vitavezető, aki folyamatosan a kompromisszum irányába tereli a feleket. Ezt hívjuk mediációnak, a vitavezetőt pedig mediátornak.

Az angolszász és nyugat-európai országokban széles körben használt módszer egyik sajátossága, hogy a mediátor sem tanácsot nem adhat, sem megoldásra nem tehet javaslatot, pusztán a felek feltárt valós szándékai mentén a közös megoldás felé tereli a vitás feleket. Az, hogy születik-e megoldás, csak a két fél kompromisszumkészségén múlik. A mediátornak nem az a célja, hogy mindenképpen megállapodás jöjjön létre, hanem az, hogy olyan megoldást találjanak, amelyben mindkét fél érdekei érvényesülnek.

Kapcsolat

Keressen meg minket!

1056 Budapest, Belgrád rakpart 26.

+36 1 239 80 43

info[kukac]proford.hu

    Mediációra van szüksége? Írjon nekünk!

    9 + 14 =